HTML

A Polyklub blogja

Blog az Európai Üzleti Polytechnikum klubjának programjairól

Friss topikok

  • felkelonaphaza.com: Éljen a tajcsi! Én ezért élek. (2011.03.08. 13:36) Tajcsi és Csikung
  • zollendroller: sziasztok Polyklubosok! Zoli vagyok a jógáról. Érdekes, hogy ugyanolyan stílusú a blogunk! Ez is s... (2008.07.29. 16:14) Jóga keddenként
  • Anita: most, hogy harmadszor láttam a filmet -- és egyébként is, a komment ideje alatt a hét témája a pár... (2008.06.05. 18:48) Szamszára

2008.06.12. 21:26 Polyklub

Tajcsi és Csikung

(a cikk teljes terjedelmében itt olvasható)

Az egészségre gyakorolt hatásuk: fokozzák az életerőt, serkentik a szervezet öngyógyító mechanizmusait, megnyugtatják az elmét.

 A kínai harcművészetek irányzatait két fő stílusra osztják:

Az egyik a kemény (jang) rendszerek csoportja, mely a Shaolin kolostor és az első pátriárka, Bodhidharma nevéhez kötődik.

A lágy (jou) stílusok, melyeket az egészség megőrzésére és a Tao-t tanulmányozó emberek belső összhangjának elérésére hoztak létre.

 Tajcsi

A legenda szerint egy taoista bölcs, Chan San-Feng 700 évvel ezelőtt dolgozta ki a tajcsi csuant, vagy röviden tajcsit (jelentése: „a nagy legvégső ököl”). Célja a halhatatlanság és a megvilágosodás elérése volt a belső energia (Csi) által. A Tajcsi alapelveit 2500 évvel ezelőtt Lao Ce, a taoizmus megalapítója fektette le könyvében, a Tao Te King-ben.

Lényegét tekintve testgyakorlásként ritmikus, szabályozott mozdulatokat és pontosan előírt testhelyzeteket tartalmazó mozgássorozat, mely ellazítja a testet és a lelket, javítja a koordinációt, fejleszti az erőt és a mozgékonyságot, javítja az életerő (Csi) áramlását.

A mozgássorozat legnépszerűbb, rövid formája egymásból erőfeszítés nélkül következő 24, 37 vagy 48 mozdulatból áll, elvégzésük 5-10 percet vesz igénybe. A hosszú formában 108 mozdulatot kell végrehajtani 20-60 perc alatt. Korhatárra való tekintet nélkül bárki végezheti.

A mozdulatok értelmezése lehetővé teszi az önkifejezést. Van, aki lassú, folyamatos mozdulatokat tesz, mások váltakozva végzik a lassú és gyors mozdulatokat.

 Csikung

A csikung ugyancsak Kínában kialakult ki, lényegét tekintve ez is önfejlesztő gyakorlatrendszer, amely része a Hagyományos Kínai Orvoslásnak, ugyanakkor harcosok, és szerzetesek (pl. shaolin) is beillesztették módszereik sorába.

A csikung angolszász írásmódja: „qigong”; a szó jelentése: „energiamunka”, több mint 4000 éves mozgásrendszer, amely a vadállatok ösztönös mozdulatainak utánzásán alapul.

Qi – Csi = energia, szellő, sugallat
GONG – Kung = gyakorlás, foglalkozás

A mozgások, testhelyzetek, meditációs és légző gyakorlatok kombinációja javítja a Csi áramlását. Egészségvédő, betegségmegelőző, életminőség-javító, megelőzi a korai öregedést. A szerzetesek a tudatállapotra gyakorolt hatását hasznosítják. A csikung gyakorlása a testben lévő energiaáramlás tudatos irányítását, harmonizálását szolgálja.



Linkgyűjtemény: http://taichi.lap.hu/

Magyar könyvek a tajcsiről:

Havasi András: Gyakorlati Tai Chi Chuan és Chi Kung, Lunarimpex Kiadó, 1994,
Havasi András: A nagy Tai Chi Chuan könyv, Lunarimpex Kiadó, 1996

Könyvek, újságok a harcművészetekről:
http://kihon.aikido.org.hu/readings/hun_book.html

 


1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://polyklub.blog.hu/api/trackback/id/tr21517274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felkelonaphaza.com 2011.03.08. 13:36:55

Éljen a tajcsi! Én ezért élek.
süti beállítások módosítása