HTML

A Polyklub blogja

Blog az Európai Üzleti Polytechnikum klubjának programjairól

Friss topikok

  • felkelonaphaza.com: Éljen a tajcsi! Én ezért élek. (2011.03.08. 13:36) Tajcsi és Csikung
  • zollendroller: sziasztok Polyklubosok! Zoli vagyok a jógáról. Érdekes, hogy ugyanolyan stílusú a blogunk! Ez is s... (2008.07.29. 16:14) Jóga keddenként
  • Anita: most, hogy harmadszor láttam a filmet -- és egyébként is, a komment ideje alatt a hét témája a pár... (2008.06.05. 18:48) Szamszára

2008.05.29. 11:21 Polyklub

Szamszára

május 31, 18 óra
A Wikipédiából: a szó (samsāra) jelentése létforgatag. A motívum nem egyetlen valláshoz kapcsolódik, egyaránt jelen van buddhizmusban, a hinduizmusban, a dzsainizmusban és a szikhizmusban, de más ezekhez közelálló vallásokban is.

Kétperces trailer, azaz filmelőzetes látható a filmből a youtube-on.

A Szamszára spirituális szerelmi történet a Himalája festői látványával a háttérben. Többek között azt a kérdést is feszegeti, hogy melyik a nehezebb, a kolostori lét vagy az „átlagember” útja, munkával, emberi kapcsolatokkal.
A kontextus.hu-n olvashatunk egy rövid írást a filmről, az online kulturális folyóírat más filmekről is közöl érdekes kritikákat.
A port.hu-n továbbkattintva megtudhatjuk, hogy a rendező, Nalin Pan a Szamszára (2001) után 2006-ban leforgatta második játékfilmjét, Virágok Völgye címmel, ami szintén látható Magyarországon. 

Nalin Pan – aki forgatott egy dokumentumfilmet is az ayurvédáról -- Indiában nőtt fel. A dokumentumfilm ismertetője szerint „családja sok-sok generáción át mély hittel éli világát, hétköznapjait az ayurveda törvényei szerint. A rendező három évig forgatta a kultúrtörténeti ismeretterjesztő filmet. Az ayurveda ősi keleti tudomány, mely arra tanít, hogy hogyan tudunk természetes úton egyensúlyt tartani életünkben. Az ayurvedikus gyógyászat lényege, hogy megtanítsa, milyen módon tudjuk a szervezetünket megtisztítani a salakanyagoktól, és ezáltal helyreállítani az egészséget. Nem csak a gyógyítás tudománya, de az élet művészete, megmutatja, hogyan kell élni, azaz a létezés művészete. A stáb 15 ezer km-en át kutatja az ayurveda titkát, India, Görögország és Amerika festői szépségű tájain át, világhírű orvosok, medikusok, természetgyógyászok és nem utolsó sorban az ősi indiai ayurvedák avatnak be bennünket, kívülállókat évszakonként, hónapról-hónapra a természet és gyógyfüvek halhatatlan gyógyító erejébe.”

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://polyklub.blog.hu/api/trackback/id/tr98493174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anita 2008.06.05. 18:48:11

most, hogy harmadszor láttam a filmet -- és egyébként is, a komment ideje alatt a hét témája a párkapcsolat --, arra a következtetésre jutottam, hogy a Szamszara egyáltalán nem szerelmi történet, szerelemről egyáltalán nincs szó benne, pusztán arról, hogy egy fiú se kolostori szerzetesént, se világi férjként nem képes megfékezni, uralni -- az állítólag legnehezebben uralható -- szexuális energiáit. azaz nem válik férfivá? majd a következő életében?
süti beállítások módosítása